Előétel: Narancsos-céklás saláta dióval
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes cékla
- 2 nagyobb narancs
- kb. 10 dkg vegyes zöldsaláta
- 5 dkg dió
- 8 dkg feta sajt
Az öntethez:
- 4 ek frissen facsart narancslé
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk méz
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A céklát vágjuk kb. 2x2cm-es kockákra. Tegyünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, fújjunk rá egy kevés
olajat, fűszerezzük sóval és 200 fokon 25 percig süssük. Miközben sül, a narancsot hámozzuk meg, és
a gerezdjeit vágjuk legalább két részre. A diót picit pirítsuk meg szárazon egy serpenyőben, az extra
ízhatás érdekében. Az öntet keverjük ki. Amikor kész a cékla, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt keverjük
össze a megmoso1 salátát a céklával és a narancsszeletekkel, öntsük rá az öntetet, majd morzsoljunk
rá feta sajtot, és hintsük meg a dióval.
Tápanyagtartalom:
- 323 kcal
- 8,8g fehérje
- 19,3g zsír
- 26,4g szénhidrát
Leves: Almás-zellerkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes alma
- 1 nagyobb zellergumó
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 7,5dl zöldségalaplé
- 1,5dl 10%-os tejszín (vagy kókusztejszín)
- 2 ek olaj
- ízlés szerint só, bors és frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A zellergumót és az almát hámozzuk meg, majd vágjuk tetszőleges méretű kockára. Vágjuk fel apróra
a hagymát, pucoljuk meg a fokhagymát. Kevés olajban pirítsuk meg a hagymát. Amikor már szép
aranybarna, adjuk hozzá a kinyomo1 fokhagymát, a zeller és alma kockákat. Sózzuk meg és pirítsuk át
1-2 percig. Öntsük fel a zöldségalaplével, ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Főzzük
kb. 20 percig, amíg a zeller megpuhul. Botmixerrel pürésítsük le a levest, majd keverjük hozzá a
tejszínt. Tegyük vissza a tűzhelyre és még egyszer forraljuk fel. Levesgyönggyel vagy mandula
szeletekkel lehet még színesíteni a tálaláskor, de önmagában is megállja a helyét az ünnepi asztalon.
Tápanyagtartalom:
- 185 kcal
- 4,1g fehérje
- 11,6g zsír
- 15g szénhidrát
Főétel: Sütőben sült lazac grillezett zöldséggel és kuszkusszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg lazacfilé
- 2 narancs
- 1 citrom
- 2 ek méz
- 2 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A citrom és a narancs levét keverjük össze a mézzel és az olívaolajjal, kevés sóval és borssal. A lazacot
helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és locsoljuk meg a citrusos-mézes dresszinggel. Tegyünk a
tetejére citrom karikákat és süssük meg 180 °C-on kb. 20-30 percig, amíg átsül.
Grillezett zöldségek kuszkusszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes cukkini
- 2 kápia paprika
- 3 sárgarépa
- 1 nagy lilahagyma
- 20 dkg kuszkusz
- 2 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors, friss bazsalikom
Elkészítés:
A zöldségeket daraboljuk fel, tetszőleges formában. Például a cukkini lehet félkör, a paprika lehet
csíkozo1, a sárgarépa lehet hasáb, a lilahagyma lehet kockázo1. Locsoljuk meg olívaolajjal, majd
sózzuk és borsozzuk. Kevés olajon grillezzük meg serpenyőben vagy sütőben, amíg megpuhulnak, de
még roppanósak maradnak a zöldségek. A kuszkuszt öntsük fel kétszeres mennyiségű enyhén sós
forró vízzel, és hagyjuk állni 5-10 percig. Végezetül keverj össze a kuszkuszt a grilleze1 zöldségekkel, és
szórjuk meg apríto1, friss bazsalikommal.
Ha gluténérzékenyek vagyunk használjunk csicseriborsóból és vöröslencséből készült kuszkusz, melyet
azonosan lehet elkészíteni, mint a hagyományos verziót.
Tápanyagtartalom:
- 769 kcal
- 40,4g fehérje
- 32,4g zsír
- 75g szénhidrát
Desszert: Almás-mákos pohárkrém
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes alma
- 8 dkg darált mák
- 2 ek porcukor
- 40 dkg natúr joghurt
- 1 tk fahéj
- ízlés szerint pici méz
Elkészítés:
Az almát reszeljük le, és keverjük össze fahéjjal, ízlés szerint pici mézzel. A darált mákot keverjük össze
a porcukorral, majd rétegezzük poharakba az alapanyagokat az alábbiak szerint: először a reszelt
almát, majd a mákot, majd a joghurtot és ezt ismételjük meg mégegyszer. A joghurt tetejét a végén
díszítsük kevés mákkal és 1-2 friss mentalevéllel.
Tápanyagtartalom:
- 204 kcal
- 14,7g fehérje
- 8g zsír
- 17,8g szénhidrát
A receptek forrása és a nyomtatható verzió letöltése az MDOSZ - Okostányér oldalán itt találtható.
Szeretettel,