
A téli hideg beálltával érdemes a szezonális, helyi alapanyagokra támaszkodni a fenntartható táplálkozás jegyében, hiszen ez az egészségünket és a környezetünket egyaránt szolgálja. Ebben az időszakban a répa például igazi kincs. Az alábbi újragondolt francia répasaláta receptje nemcsak önmagában, hanem köretként vagy szendvics alapanyagként is kitűnő választás. Számomra az egyik kedvenc a téli időszakban. Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa, reszelve
- 1-2 evőkanál apróra vágott (lehetőleg friss) petrezselyemzöld
- 1 lilahagyma, apró kockára vágva
- Pirított olajos magokkal gazdagítható
- 1 marék aszalt áfonya (elhagyható)
- Kiegészíthető zellerrel és káposztával, reszelve vagy vékonyra csíkozva. A zöldségek arányát és fajtáját ízlés szerint szabadon variálhatjuk, attól függően, mi található éppen otthon. Az öntet mennyisége fél kg zöldséghez ideális.
Az öntethez:
- 3 evőkanál hideges sajtolt növényi olaj (én általában olívával szoktam készíteni)
- 1 teáskanálka méz
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 evőkanál citromlé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A meghámozott és lereszelt zöldségeket keverd össze az apróra vágott petrezselyemzöldjével. Ha inkább salátaként szeretnéd fogyasztani, a nagy lyukú reszelőt használd, ha szendvicsbe szánod, akkor a kisebb lyukú sajtreszelőt ajánlom.
Az öntet összetevőit keverd össze, és öntsd a zöldségekre.
Hűtőben legalább fél órát hagyd állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Felhasználási ötletek:
- Köretként salátaként
- Tortillába töltve
- 1-1 szelet sajttal feltekerve palacsintába is fincsi (a sós palacsinták a gyengéim :-))
- Szendvicsbe a felfújt paradicsom helyett
Ha szeretnél hetente többször rövid, inspiráló tartalmakat kapni tőlünk, kövess minket Facebookon és Instagramon! Itt egészség-, kreatív- és harmóniatippek, inspiráló képek, idézetek, és gondolatébresztő kérdések várnak rád.
Szeretettel,
Kedvenc téli salátám: francia répasaláta újragondolva