Kedvenc téli salátám: francia répasaláta újragondolva

A téli hideg beálltával érdemes a szezonális, helyi alapanyagokra támaszkodni a fenntartható táplálkozás jegyében, hiszen ez az egészségünket és a környezetünket egyaránt szolgálja. Ebben az időszakban a répa például igazi kincs. Az alábbi újragondolt francia répasaláta receptje nemcsak önmagában, hanem köretként vagy szendvics alapanyagként is kitűnő választás. Számomra az egyik kedvenc a téli időszakban. Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa, reszelve
  • 1-2 evőkanál apróra vágott (lehetőleg friss) petrezselyemzöld
  • 1 lilahagyma, apró kockára vágva
  • Pirított olajos magokkal gazdagítható
  • 1 marék aszalt áfonya (elhagyható)
  • Kiegészíthető zellerrel és káposztával, reszelve vagy vékonyra csíkozva. A zöldségek arányát és fajtáját ízlés szerint szabadon variálhatjuk, attól függően, mi található éppen otthon. Az öntet mennyisége fél kg zöldséghez ideális.

Az öntethez:

  • 3 evőkanál hideges sajtolt növényi olaj (én általában olívával szoktam készíteni)
  • 1 teáskanálka méz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A meghámozott és lereszelt zöldségeket keverd össze az apróra vágott petrezselyemzöldjével. Ha inkább salátaként szeretnéd fogyasztani, a nagy lyukú reszelőt használd, ha szendvicsbe szánod, akkor a kisebb lyukú sajtreszelőt ajánlom.

Az öntet összetevőit keverd össze, és öntsd a zöldségekre.

Hűtőben legalább fél órát hagyd állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Felhasználási ötletek:

  • Köretként salátaként
  • Tortillába töltve
  • 1-1 szelet sajttal feltekerve palacsintába is fincsi (a sós palacsinták a gyengéim :-))
  • Szendvicsbe a felfújt paradicsom helyett

Ha szeretnél hetente többször rövid, inspiráló tartalmakat kapni tőlünk, kövess minket Facebookon és Instagramon! Itt egészség-, kreatív- és harmóniatippek, inspiráló képek, idézetek, és gondolatébresztő kérdések várnak rád.
 

Szeretettel,

Mariann

Kedvenc téli salátám: francia répasaláta újragondolva
Scroll to top