10+1 hatékony stresszoldó technika a mindennapokhoz

A modern élet kihívásaival szembesülve a stressz mindennapos társunkká válhat. A munka, a háztartás, a család és a gyermeknevelés közötti egyensúlyozás nem egyszerű feladat, amely sokszor kimerítő lehet, és igazi kihívássá válhat. Íme 10 gyakorlati tipp a stresszoldáshoz a rohanósabb hétköznapokra, amelyek segíthetnek visszanyerni/megőrizni a nyugalmat a mindennapok forgatagában.

1. Idő Menedzsment: Prioritások Felállítása

Szervezd meg a napjaidat, és adj magadnak pihenőket is. Ne csak a feladatoknak, a visszatöltődésnek is csinálj helyet a mindennapjaidba! Sokan úgy gondolják, hogy a töltődésre, megállásra, esetleg tervezésre szánt idő elvesztegetése az értékes perceknek, és luxus, nekik ilyenre aztán nincs ideje. Ha Te is hajlamos vagy erre, érdemes kipróbálni, hogy milyen az, amikor nem sanyargatod magadat a végső erőfeszítésekig, hanem megállsz néhány percre. A produktiviításnak is jót tesz, ha nem erőltett menetben nyomod végig az egész napot. Ha kilépve a mókuskerékből hagyod magad kicsit felfrissülni, újult erővel a feladatok is gyorsabban mennek majd, így összességében csak nyersz vele.

A  jó idő menedzsment hatékony eszköz lehet a stressz csökkentésében. Ha átlátod, hogy mit kell csinálnod és fókuszáltan tudsz haladni, nincs benne az a feszítő érzés, amikor azt se tudod hova kapj, és elborítanak a teendők. Érdemes rászánni ezek végiggondolására pl. egy negyed órát a hét és/vagy a napod elején. Írd össze a teendőidet, készíts fontossági sorrendet, és próbáld meg betartani, hogy a lényegre fókuszálj. Szánj időt magadra is, és ne felejtsd el, hogy nem kell minden feladatot egyszerre megoldani. Mi az, ami valójában fontos itt és most? Mi az, ami elhagyható? Ne habozz segítséget kérni családtagjaidtól, barátaidtól vagy szükség esetén egy segítő szakembertől. 

2. Relaxációs Technikák Alkalmazása

A relaxáció nagyszerű módja a feszültség oldásának. Próbálj ki különböző módszereket, légzőgyakorlatokat, mint például a progresszív izomlazítást. Kezdd a lábaiddal, haladj felfelé, feszülj meg néhány másodpercre, majd lassan engedd el az izmokat. Ez a technika segíthet csökkenteni a fizikai feszültséget és elősegíti a pihenést.

3. Meditáció: Néhány Perces Belső Csend

A meditáció nagyszerű módja a stressz csökkentésének. Nem szükséges minden nap órákig meditálni (persze attól függ kinek mi a célja vele ;-)), de az biztos, hogy  már napi 10-15 perces gyakorlás, megállás, elcsendesedés, befelé figyelés  is jelentős pozitív hatással bírhat. Ha érdekel a téma és szívesen fogadnál egyéni segítséget hozzá szeretettel várlak egyéni meditációs lehetőségekkel online, és személyesen Herenden a Hatszínvirág Harmónia Házban egyaránt. A rendszeres meditáció áldásos hatásairól olvashatsz tovább ebben a bejegyezésemben.

4. Naplóírás: A Lelki Tisztulás Kulcsa

Az érzelmek és gondolatok naplóba írása remek módszer a stressz kezelésére. Szánj napi 10-15 percet arra, hogy leírd, mi történt veled aznap, mik aggasztanak, és milyen élmények értek. A naplóírás segíthet tisztázni a gondolataid és felismerni a stressz forrásait. Egy másik remek írás gyakorlat amit én is szívesen alkalmazok a mindennapokban a kreatív szabad írás. Csupán 5-10-15 szabad percre, egy üres lapra, és tollra van szükséged hozzá. Olyan, mint egy mentális takarítás. Ha úgy érzed tele van a fejed mindenféle zikázó gondolatokkal, és/vagy nem tudsz kilépni a gondolati mókuskerekedből, folyamatosan pürgeted a fejedben a dolgokat, akkor próbáld ki ezt a gyakorlatot. Ebben a bejegyzésben megtalálod a leírását.  Ha szimpatikus Számodra az írás gondolata szeretettel ajánlom a figyelmedbe a Hatszínvirág Évszakos Önismereti Naplókat, melyek segítenek elcsendesedni, fókuszálni az energiáid, és hogy kapcsolódva önmagadhoz megálmodd az előtted álló negyed év irányát és el is kezd valóra váltani az elképzeléseid. 

5. Rendszeres Fizikai Aktivítás: A Stresszoldó Hatás Garantált

A testmozgás csodálatos módja a stressz csökkentésének és a mentális egészség javításának. Érdemes időt teremteni rá, hogy rendszeresen végezz valamilyen fizikai aktivitást, mint a sétálás, jóga, tánc, pilates, box, zumba ... bármi, ami a Te személyiségedhez a legjobban passzol. A mozgás endorfint termel, ami természetes nyugtatószer a szervezeted számára. Itt is persze fontos egyénileg is megvizsgálni kinek mi a célja, és milyen élethelyzetben van, de ha csak a stresszcsökkentést nézzük, akkor itt is elmondható, ha csak egy 10 perces szünetet is tudsz magadnak megengedni teljesen más hangulatban és energiában folytatódik a napod, ha például beindítod a kedvenc zenéidet és akár csak szabadon végigtáncolsz egy-két számot. Akár gyerekek, család is bevonható a dologba. Ha feszültnek érzed magad a rázó mozdulatok kifejezetten jól tudnak esni ilyenkor. Társíthatsz hozzá egy kis vizualizációt is, amikor is elképzeled, hogy a rázással, és minden lélegzetvétellel, minden kifújással együtt az összes feszültséget lerázod, kiadod magadból, átadhatod pl. FöldAnyának és lásd, amint rólad lefolyva a földbe süllyednek, átalakulnak, és Te felfrissülsz, megtisztulsz minden mozdulattal. 

Ha jobban szeretsz közösségben, csoportban tornázni itt a mi környékünkön szeretettel ajánljuk figyelmedbe Palicska Zsuzsi kis csoportos jóga óráit Herenden a Hatszínvirág Hamrónia Házban és Márkón, valamint Szolcsányi Dóri nőiség fejlesztő tánc foglalkozásait Veszprémben a Flow Studioban. 

Nekem sokat segítettek a csikung gyakorlatok is, ami jóval több, mint testmozgás, számos pozitív hatással a testi-lelki jóllétünkre és az energiaszintünkre.  Ha erről szeretnél többet tudni szeretettel ajánlom figyelmedbe Lakatos István onlinecsikung oldalaát, ahol mindent megtudhatsz erről a csodás módszerről. 

 

6. Egy kis varázslat: Hívd segítségül az elemek erejét!

Én nagyon szeretem az Elemeket is segítségül hívni, csodás segítőtársaink lehetnek a mindennapokban. Itt is persze nagyon egyéni, hogy kinek milyen a személyisége, mire hogy reagál - ha Te még nem ismered a sajátod egy asztrológiai elemzés izgalmas önismereti utazás lehet a témában. Én például a vízzel nagyon jó barátságban vagyok. Ha csak tényleg pár percem van egy egyszerű arcmosás is fel tud frissíteni. A zuhanyzás alatt is kérheted a víz elemét, hogy ne csak a tested tisztítsa meg, hanem az energiatestjeidből is mossa ki a feszültségeket, negatív érzéseket, gondolatokat és segítsen a megújulásban. Az elengedés rituálékhoz egy sós vizes ülő fürdő is csodás erővel bír. 

7. Aromaterápia: Illóolajok a Nyugalom Szolgálatában

Az aromaterápia az illóolajok használatán alapuló természetes gyógymód, amely hatékonyan segíthet a stressz csökkentésében és a relaxáció elősegítésében. A levendula, a kamilla, a borsmenta és a citrusfélék illóolajai különösen népszerűek a nyugtató hatásuk miatt. Használhatod őket párologtatóban, illatpárnában, vagy akár fürdővízhez adva is. Pár csepp illóolaj egy forró fürdőbe csepegtetve csodákra képes egy hosszú nap után. Az illatok közvetlen hatással vannak az agy azon részeire, amelyek a hangulatokért és érzelmekért felelősek, így az aromaterápia segítségével gyorsan harmóniába hozhatod magad. Ha olyan napod van, amikor tényleg semmire sincs időd, jó választás lehet segítségül hívni az aromaterápiát, ami segíthet továbblendíteni, felfrissülni, töltődni a borúsabb, fáradtabb napokon is. Íme 2 aromaterápiás tipp a mi kedvenc, hazai illóolaj gyártó cégünktől, a Herbatherapy-tól az őszi kimerültség ellen:

Esti misztikus 10 perc: 2 evőkanál sárgabarackmagolajba cseppents 5 csepp édesnarancs illóolajat, majd masszírozd át vele a mellkasod és lélegezd be a nyár üdítő sugarait magában rejtő édesnarancs illatát.

Párologtatóba egy fáradt nap után: A bergamott, a kubeba, az édesnarancs, a tömjén, a mirtusz, a levendula, a mandarin illóolajok képesek az elme lecsillapítására, pozitív életszemlélettel ajándékoznak meg. Cseppents a diffúzorba 10 cseppet kedvenc illatodból és élvezd a varázst.

A HerbaTherapy illóolajai 100%-ban természetes illatok, amelyek gondos válogatást és tesztelést követően kerülnek a fiolákba. Hatásuk terápiás minőségű, így biztosan olyat lélegzel be, ami csak a javadra válhat. Jó szívvel ajánljuk őket! :-)

8. Bach-virág Terápia: Szelíd Segítőink A Virágeszenciák

A Hatszínvirág Harmónia Házban előszeretettel alkalmazzuk a Bach-virág cseppeket, ami a holisztikus gyógyászat egyik gyöngyszeme. A Bach-virágterápia rendszerében 38 vadon élő virágból és növényből készült eszenciát találunk, amelyek mindegyike egy adott lelkiállapothoz kapcsolódik. Ezekből készülnek az egyéni keverékek, személyre szabottan öszeállítva: amit gyakran javasolok Nektek a stresszoldások kiegészítéseként, az eredmények lehorgonyzásának támogatásáért. 

A Bach-virág eszenciák között megtalálhatóak olyan készítmények is, amik kifejezetten a stressz egyes fokozatainál nyújthatnak hatékony segítséget. Akár egy-egy átmenetileg leterheltebb, nehezebb időszak van az életünkben, akár a monoton, szürke hétköznapos, "mókuskerék szindrómás" napok túlélése okoz nehézséget, akakár már a kiégés jeleit tapasztaljuk magunkon, vagy esetleg különböző félelmek vagy kirobbani kész feszültségek nehezítik a napjainkat, a virág eszenciák mindegyik állapot kezelésében segítségünkre lehetnek a belső munka mellett, hogy könnyebben visszanyerjük a belső békénket és harmóninánkat. 

9. Angyali Segítség: Az Őrangyalod Megnyugtató Jelenléte

Sokan hisznek abban, hogy mindannyiunknak van egy Őrangyala, aki vigyáz ránk és támogat bennünket az egész életünk folyamán. Az Angyalvilág, és a velük való kapcsolat, belső munka nekem is az életem mindennapos részévé vált már jó néhány éve, így saját tapasztalatból is azt mondhatom, hogy érdemes megismerkedi Égi segítőinkkel.  Az őrangyalhoz való fordulás és angyali segítség kérése hasznos lehet az életünk sok területén, például a stresszoldásban is. Őrangyalaink és Égi Segítőink mindig mellettünk vannak. Igaz ez akkor is, ha még nem érzékeled a  jelenlétüket. Az őrangyal hűen végigkísér egész életünkön és minden területen örömmel segít, ha megkérjük rá. A megkérjük rá a kulcs ;-) Mivel szabad akarattal rendelkezel, csak akkor segíthetnek, ha kéred ezt. Az a tapasztalatom, hogy az angyalok bár nem vehetik le rólunk varázsütésre a terheket, de sokat tudnak könnyíteni azok oldásán és viselésén. Szebb, teljesebb, könnyebb az élet az ölelésükben élve. Ha nagyon feszültnek vagy fáradtnak érzem magam, meg szoktam kérni az Őrangyalomat, hogy öleljen át, borítsa körém védőburkát, segítsen áttranszformálni a nehéz energiákat és betölteni azokat, amikre szükségem van itt és most. Este elalváskor is lehet kérni "angyali betöltést" a pihentetőbb éjszakákért. Ha szeretnél többet tudni erről a témáról olvasd el ezt a bejegyzésem. Valamint szeretettel ajánlom a figyelmedbe a Hatszínvirág Angyalos Kártyákat, amelyek azért születtek, hogy segítsék az angyalokkal való kapcsolódás első lépéseit, hogy hozzanak minden napra (vagy amikor szükségét érzed) egy kis támogatást, nap indítónak, esti harmonizálónak, vagy útmutatást az elakadások kimozdításához és egy kis pozitív energiát minden áldott napodba. 

10. Homlok-Tarkó Tartás: Egyszerű Kineziológiai Gyakorlat

Végül következzék egy nagyon egyszerű, mégis nagyszerú technika: a homlok-tarkó tartás, amely gyorsan csökkentheti a stresszt és a szorongást. Ha jártál már kineziológusnál ezzel már biztos találkoztál. Ha nem most röviden elmesélem, mert érdemes megismerni és felvenni ezt a technikát a stresszkezelő eszköztárunkban, hiszen gyors, és nincs szükséged semmi különösebb eszközre hozzá, bármikor alkalmazhatod. 

A gyakorlat során egy kézzel tartsd a homlokodat, míg a másik kezeddel a tarkódat fogod meg. Hunyd le a szemed, és lélegezz mélyen, lassan. Tartsd a pozíciót néhány percig, amíg meg nem érzed a feszültség enyhülését. Akik érzékelik az energiák áramlását a testükben érezni fogják, amikor összekötődik a két terület, és újra beindul az energia áramlás. Ezt érzékelheted melegség, vagy bizsergés formájában a kezeidnél. Ha nem érzékeled, akkor sincs semmi gond: a hatását fogod. ;-), ekkor csak tartsd ki ezt a pozíciót néhány percig, amíg érzed, hogy megnyugszol. Segítheted a folyamatot néhány mély lélegzetvétellel is. 

Ez a technika segít harmonizálni az elme és a test kapcsolatát, megnyugtatja az idegrendszert, és elősegíti a relaxációt.  Kiváló segítséget nyújt például a stresszes szituációk újragondolására és hogy új megoldásokat találjunk egy-egy beakadt problémára, megláthassuk más megvilágításban láthassuk a helyzetet, és el tudjuk engedni a feszültséget, a stresszt és a negatív, berögzült gondolatokat, amik az új, friss meglátásokat és választásokat eltakarják előlünk. Kineziológusként gyakran ajánlom a vendégeimnek is ezt a módszert akut stresszhelyzetek kezelésére, mivel egyszerű, könnyen megjegyezhető és bárhol, bármikor elvégezhető. 

Ha szeretnél hetente többször, rövidebb inspirációkat kapni tőlünk kövess minket FB-on és Instán, ahol rövidebb egészség-, kreatív- és harmónia tippek, könyvajánlók, inspiráló képek, idézetek, zenék, gondolatébresztő kérdések várnak Rád.
 

Szeretettel,

Mariann

10+1 hatékony stresszoldó technika a mindennapokhoz
Scroll to top